Tuesday, February 26, 2008

Det räcker nu ...



Jag orkar inte med mer vinter. Jag tror inte mitt psyke kommer att fixa ännu en morgon med snö.

Enligt jordekorren i Punxsutawney, Pennsylvania, ska vi ju tydligen dras med det här till den tjugonde mars. Ni vet, Groundhog Day den andre februari, när den räliga lilla jordekorren kryper upp ur sin jordhåla och om han ser sin egen skugga blir det vinter i sex veckor till. Jag får nog leta reda på en egen håla att gömma mig i till dess.

Sunday, February 24, 2008

Patriotism på Kavajslaget

Patriotism – det är viktigt i USA. Här kan man vara så patriotisk att det i vilket annat land som helst skulle tolkas som nationalism. Och faktiskt, kollar man upp ordet patriotism så har det nationalism som synonym.

Anyway, patriotismen här ska manifesteras genom att vifta med flaggan, sjunga nationalsången med handen över hjärtat och är man ur-patriotisk har man ett klistermärke på bilen som säjer ”God Bless America”. Allt det här är så viktigt att det i studer som denna, då landet sjunker som en död valross ner i lågkonjunktursmörket, känns angeläget för vissa att påpeka att Barack Obama minsann inte har den Amerikanska flaggnålen på kavajslaget.

Obama, som verkar vara en man som inte bryr sig för mycket om vad andra tycker, har berättat att han slutatde bära nålen strax innan Irakkriget startade eftersom den hade blivit,”a susbstitute for true patriotsim.” Vidare sa han:

”I decided I won’t wear that pin on my chest. Instead, I’m going to try to tell the American people what I believe will make this country great and, hopefully, that will be my testimony to my patriotism.”

Det är ett kliv I rätt riktning, men patriotismen kommer fortfarande att manifesteras. Tänk om någon glömmer att USA är, ”the greatest nation on the face of the earth.” Det går ju inte.

Thursday, February 21, 2008

Tjuvar hos iStockphoto

Kolla in skärmdumpen ovan och ni ser Rebekka Guðleifsdóttir's, spännande fotograf från Island, reaktion när hon upptäckt att hon blivit bestulen. Ännu en gång har hon råkat ut för stöld av sina bilder som hon har utlagda hos Flickr. Den här gången dök hennen bilder upp på iStockphoto under ett konto av någon som kallar sig 'vulcanacar'. Vulcanacar hade ett konto med 31 bilder varav 25 visade sig tillhöra Rebekka's. Getty ägda iStockphoto har slaktat hans konto men kan tyvärr inte komma åt honom efter som, 'He is in a country where it would be very difficult to do too much to him'. För ca ett år sedan upptäckte Rebekka sina bilder bli sålda hos ett brittiskt kopieringsföretag, Only Dreemin, som tryckte upp dom på gigantiskt kanvasar och tjänade tusentalspund på det. Dom blev stämda -- tror jag. Tyvärr är det här ett problem som dyker upp allt oftare och som fotograf gäller det att vara försiktig med vad man lägger ut på nätet.

Kolla in Rebekka's bilder hos Flickr
Man kan ju tycka att hon borde ge upp Flickr, men det är ju tack vara Flickr hon blivit känd och kan leva på sitt fotograferande. Varför ska hon behöva krypa under jorden?

Wednesday, February 20, 2008

En Röd Måne


Månförmörkelse och jag kutatde ut i den askalla natten med kameran på en fladdrig tripod. Måste nog träna på månbilder tills nästa gång – träna när det är varmt och skönt. Kul var det trots att bilderna blev suddiga.

Vi Har Dennis

Det är mycket Obama, Hillary, McCain och – lite – Huckabee nuförtiden. Den 4 mars röstar Ohio i primärvalen, men redan nu har cirkusen kommit till stan. På tisdag blir det stor, nationell TV debatt från Cleveland State University med Obama och Hillary och igår lyckades Hillary hitta den skapligt inskränkta hålan Parma för kaffe och kakor. Hillary ligger än så länge hyffsat till här.

Under tiden som allt det här pågår ska det även väljas till kongressen och vem om inte självaste Dennis Kucinich, fd presidentkandidat och sittande representant för Ohio’s tionde district, är uppe för omval. Dennis har suttit i kongressen sedan 1996 men nu verkar folk ha fått nog av hans idiotiska presidentvalskampanjer och in på scenen har en man vid namndet Joe Cimperman klivit.

Dennis … Det säjer rätt mycke om Cleveland och Ohio när vi har Dennis som representant i den 435 personer stora amerikanska kongressen. 435 personer av 300 miljoner – och vi har Dennis.

Dennis måste vara arketypen för hur konstigt det är inom politiken. Han är, med amerikanska mått, en helt osannolik man och det faktum att han blivit omvald sex gånger är oförklarligt. Personligen tycker jag att en hel del av det han säjer verkar rätt och riktigt och jag önskar att hela världen var full av Dennisar, men med tanke på hur världen ser ut kan jag ju kvickt konstatera att så är inte fallet. T ex Dennis har hela tiden varit kritisk till Irakkriget, han är emot dödsstraff, han vill att mer ska satsas på miljön, han vill att USA ska gå ur World Trade Organization och NAFTA (vet inte hur bra det vore ..), han vill satsa mer på ekologiskt jordbruk istället för att ge pengar till sk industriellt jordbruk, han vill förbjuda handeldvapen för privatpersoner, etc.

Allt det här vill Dennis, men titta på USA och ni förstår att han är ganska ensam. Frågan är ju då hur han blivit omvald så många gånger. Är Cleveland otroligt liberalt och närpå socialistiskt? Nä, svaret är att det inte funnits något alternativ. Ingen har brytt sig. Livet har ju fungerat med Dennis – trots att han är kompis med Shirley MacLain och tror på utomjordningar. Eller? Kanske det, men att bara fungera räcker inte. Det borde skin lite mer på nordöstra Ohio och det har Dennis inte lyckats med och när hans lilla huvud dök upp i TV-rutan brevid Obama och Hillary fick Joe Cimperman nog. Det tionde distriktet behöver, enligt Cimperman, en representant som fokuserar på de ca 600 000 invånarna – inte en som för hopplösa presidentkampanjer. Clevelands borgmästare håller med och titdningen The Plain Dealer håller med, så kanske är det sista gången Dennis’ gula skyltar med fredsmärket kommer att planteras i folks gräsmattor.

Saturday, February 16, 2008

Skräp på TV

Jag är allergisk mot reality shows. Jag klara inte av att se folk gråta, skrika, förnedra sig, eller uppträda allmänt tomma i huvudet. Än värre är dock kanalen MSNBC's program om verkliga kriminella. Tex "To Catch A Predator" som är ett show där man lurar pedofiler via chatrooms att komma till ett hus och när dom väl kommer dit (ibland med byxorna neddragna) dyker program ledaren upp och frågar vad dom håller på med. Det är jäkligt dålig TV.

Sen, på samma kanal, har vi "Lockup" som inte är något annat än att man filmar inifrån stora fängelser som San Quentin (om har nästan 6000 fångar) i förhoppning om att det ska smälla. Gängbråk, slagsmål, och allt vad det nu kan vara -- oj, vad kul att sitta en fredagkväll och mysa framför tv:n med den här skiten. Sensaste tillägget i den här "Lockup RAW" som är någon slags behind the scenes serie om hur det var att göra serien "Lockup."

"In the four episodes of Lockup: Raw airing in February, producers from the Lockup series share dramatic accounts of filming in violent prisons. They discuss what it's like to be locked in cells for interviews with killers, to work through yelling and disturbances that make documenting behind bars unsettling, and to risk their own personal safety."

På grund av alla dom här sensationsprogrammen blir vi utan nya smarta serier av Seinfeld kvalitet. Det finns bara en fänglesefråga jag är intresserad av: vad hände egentligen innanför murarna när Martha Stewart satt inne?

Wednesday, February 13, 2008

Stora Bokaffärer


Jag gillar bokaffärer. Timmar kan passera medan jag sniffar runt, bläddrar, kommer på något och går tillbaka till en bok jag tidigare bläddrat i. Det är lite som att surfa på nätet -- fast på ett manuellt sätt. Enligt riktiga litteraturnördar ska man ju vara så där ur-kulturell och hata de stora kedjorna som Barnes & Noble eller Borders och bara gå till de små lokala där personalen har full koll, och alla böckerna behandlas med djupaste kärlek. Själv vill jag bara ha massor av böcker. Och ett stor kafé i affären där man kan läsa alla böckerna medan man käkar en stor, fet muffins och sen ställer tillbaka böckerna igen. Barnes & Noble har allt det.

Fast jag gillar nog egentligen Borders bättre. Och så är Borders associerad med Amazon -- världens bästa bokhandel. Tänk om man kunde krypa in där ...

Tuesday, February 12, 2008

Den Amerikanska Husdrömmen


Att Cleveland är en stad i förfall är inget nytt – speciellt inte för folk som bor här. Politiker och folk i turistnärningen är naturligtvis inte snabba att erkänna det även om det bara är att ta en runda kring stan och det är genast svårt att ignorera eländet. Den franska nyhetsbyrån Agence France-Presse hade tydligen också hört att det finns massor av övergivna hus i Cleveland, för det var hit dom skickade en reporter för att belysa problemen med de sk ”sub-prime” lånen som till viss del anses vara orsaken till den ur-usla nationalekonomin. Så här skrev reportern:

”The streets are empty. Trash rustles down the road past rusted barbecues, abandoned furniture, sagging homes and gardens turned to weed.

This is Shaker Heights.”

Shaker Heights – det är Clevelands motsvarighet till ... Sundbyberg, och ni kan tänka er vad folk i Sundbyberg skulle säja om de jämfördes med, säj, Rinkeby. Det blev ett jäkla hallå i lokalblaskan. Själv tyckte jag det var jättkul för någonstans i det hela försvann faktumet att en reporter från Agence France-Presse valt just Claveland för att bekriva missär. Trots allt, även om man bor i Shaker Heights känner man av problemen.




Jag har själv suttit och grunnat på varför USA har de problem de har med just bostäder och en av anledningarna jag kan se är myten om den amerikanska drömmen. Enligt den drömmen ska man äga sitt eget hus. Att vara oberoende, det är viktigt. Nu har ju inte alla råd att äga sin bostad, men för den skull vill man inte sätta sig i en lägenhet. Istället hyr man ett hus.

Att hyra hus är otroligt vanligt – åtminstone här i Cleveland-trakten. Vi hyr själva och det är ju praktiskt att inte behöva oroa sig över underhåll och allt vad husägande innebär.

Problemet med hyresrätter, enligt min mening, är att ingen är riktigt sugen på att sköta underhållet. Det kan ju funka om hyresvärden är ett stort företag som inte gör annat än hyr ut, men här är det vanligtvis privatpersoner som köpt på sig vanliga hus. Ofta har ägaren fler en ett hus han eller hon hyr ut och ofta hyr de ut för att täcka kostande på det hus de själva bor i. Man vill få ut så mycket pengar som möjligt på hyran, men investera så lite som möjligt i underhåll. I en stad som Cleveland, där väldigt många hus är från 20-talet, skulle enorma investeringar behöva göras för att få ordning på husen. T ex kan ni tänka er enkelglas i fönstren i ett klimat där det idag är -10 grader? Nä, men eftersom ägaren inte själv bor i huset spelar det ingen roll eftersom hyresgästen får stå för uppvärmingskostanderna.

Så, drömmen om att äga sitt eget hus är ju jättefin, men om man inte tar hand om det man äger utan låter värdet falla – ja, då är ju ingen vits med att äga. Jag kan lova, att kvaliteten på de hus som finns i de gamla amerikanska städer aldrig skulle fungera i Sverige. Jag har hittills inte mött en svensk som köpt hus utan att det är en livstidsinvestering (sen kan det ju bli att man ändå säljer) men här behandlas ett husköp ungefär som ett bilköp. Inget konstigt – och om några år ska vi byta.


Om bostadsägaren inte lyckas betala sina lån tas, precis som i Sverige, huset över av banken eller annan långivare, men vem är sugen på att köpa ett nedgånget hus? Inte många och ett, tu, tre har huset fått fönstren sönerslagna, inredningen utriven och nu är det närpå omöjligt att sälja. Ett sånt "boarded-up" hus på gatan kan snabbt bli fler när värdet på de omgivande husen sjunker.

En ond, ond cirkel ... Husen på bilderna är från min granngata och har än så länge klarat sig från de värsta problemen -- de problemen Agence France-Presse var här och kollade in.

Saturday, February 9, 2008

Släpa Ungarna Till Skolan

Läste på svenska nyheterna att utbildningsministern föreslagit att polisen ska kunna hämta ungar som skolkar och köra dom till skolan.

(Och här tar jag nu ett djupt andetag)

Det här förslaget, enligt min alldeles egna uppfattning, låter så korkat ogenomtänkt att jag knappt kan få in den i huvudet. När i hela friden ska polisen jaga skolkare? Först tycker jag dom kan leta rätt på den som snodde min bilstereo och mina cyklar (pluralis). Missförstå mig inte, jag tycker att man (vem nu det är) ska se till att ungar går till skolan. Jag tycker ärligt talat att dom ska lära sig läsa, skriva och räkna, och jag tycker det är viktigt. Jag tycker också att skolan ska ställa höga krav så att eleverna får lära sig att i det verkliga livet funkar det inte att utebli utan anledning. Skolan är en viktig del i allt vad det innebär att bli vuxen. Men håll polisen utanför.

I USA har man löst problemet med skolkning genom att skolan ringer hem till föräldrarna (samma dag) och frågar varför deras son eller dotter inte var på lektionerna -- eller så skickas det hem ett brev som en förälder måste skriva under. Det här medför ju dock att föräldrarna måste vara intresserade i sina barn uppfostran, vilket tyvärr inte alltid är fallet. Generellt innebär det här systemet dock att föräldrarna tvingas engagera sig och de har en möjlighet att ställa ungarna mot väggen innan problemen tagit fart på riktigt.

Wednesday, February 6, 2008

Flood Warning


Igår var det Super Tuesday och närpå halva USA röstade i primärvalen etc. En stor, jättestor, nyhet inrikes och utrikes. Fast idag, på morgonen, var hela den spännande valhysterien nedsvärtad av dåligt väder. Det visade sig att under natten hade minst 50 person dött av tornados som drog fram genom staterna Arkansas, Tennessee, Kentucky, Mississippi och Alabama. 50 personer och total förödelse.

Rak norrut från de här staterna ligger Ohio. Under sommaren drar en och annan tornado förbi här också, men Cleveland klarar sig tack vara Lake Erie som suger upp den mesta energin. Det betyder ju dock inte att vi klarar oss från risigt väder och det system som skapade tornados i syd håller just nu på att ösa ner regn över Cleveland. Det har regnat non-stop sedan i måndags morse och en tur till en av floderna som rinner i närheten av där jag bor visar att det kan bli kris om det inte lägger av. Den här floden ligger, som tur är, i en djup dalgång där ingen bor, men så är det naturligtvis inte överallt. Redan i morse tvingades folk evakuera sina hem i vissa lågt liggande platser och bilar fastnade utmed motorvägarna i morgontrafiken. Får verkligen hoppas att det lungar ner sig snart.