Tuesday, April 29, 2008

Svenskar i världen

Bilden är tagen av Christian Mecking och finns publicerad på tyska Runner's World . Loppet heter Sonniger Hermannslauf (tror jag) och är Tysklands morsvarighet till Lidingöloppet. Kanske.

Hur som heslt, jag brukar inte låna andras bilder, men ibland hittar man en kul bild som fler borde se. Någon som känner nummer 5309?

Sunday, April 27, 2008

I scratch your back and ...

Det verkar som om min kära morgon tidning, The Plain Dealer, fått lite djävlar annama och vågar ge sig på politiker och andra inom maktens murar. I morse var det början på en ny serie där politikernas anställda ska granskas. Det låter kanske urtrist, men om man bor i en stat där det är helt lagligt att anställa folk för egen vinnings skulle och inte pga av vad som är bäst för kommunen eller staten, då blir det spännande. Vad som händer är att väldigt många anställda har samma efternamn som det politiskt valda och generation efter generation av samma familj fortsätter styra.

I dag fokuserade tidningen på Cuyahoga County Recorder (ansvarig för diariet skulle man kanske kalla det i Sverige) Patrick J. O'Malley, som anställt ca 35 personer med personlig anknytning (släktingar till honom eller andra politiker eller folk som står bakom hans politiska karriär) och betalat dem 1.4 millioner dollar i lön. Det hela hade väl varit ok om stan var i finfin form, men nu är det ju inte så. Istället för att få in nytt blod inom politiken kör man samma gamla familjer år ut och år in och ingenting förändras.

På listan över O'Malleys anställda dök familjär namn upp: Robert E. Sweeney. Ni som läste min senaste blog kommer ihåg namnet Dr Frank Sweeney, kusin till forne kongressmannanen Martin Sweeney, som den man Eliot Ness misstänkte vara The Cleveland Torso murderer.

Dagens Sweeney, Robert E., anställdes 2004 som papperskyfflare hos O'Malley med en lön av $43,000 per år. Innan det bakade han pizza, men eftersom han är sonson till en annan Robert E. Sweeney; kongressman, advokat och kommunalsnubbe i Cleveland, steg han fort i karriären. O'Malley jobbade vid Sweeneys advokatbyrå innan han klev in i politiken. Pizzabagarn Sweeney har nu slutat för att läsa vid college.

Det finns ännu en i Sweeney-familjen inom Clevelands politiska sfär: Martin J. Sweeney, ordförande för Cleveland City Council. Han råkade i blåsväder förra året då han blev anklagad för sexualla trakasserier. Tro inte han föll från den politiska toppen pga det. Staden valde att betala $60,000 till kvinnan för att hon skulle slutat och knipa käft.

Det finns mer men jag orkar inte hålla rätt på trådarna, men om någon känner att han eller hon vill skriva politiska romaner finns det gott om material att hitta här i Cleveland.

Om någon är intrsserad, läs dagens PD

Wednesday, April 23, 2008

Den Omutbare Eliot Ness


Året var 1934 och Cleveland, som så många andra städer, satt nedsjunken i den stora depressionen. Det som bara några år tidigare varit en glänsande industristad var nu en av amerikas farligaste städer. Stölder, prostitutuion, maffia, utpressning – allt kriminellt man kan tänka sig hade fått fäste i fattigdomen och desperationen. Än värre var att korruption smygit in och spritt sig inom poliskåren. Laglösheten verkade vara där för att stanna.

Harold Burton, ansvarig för lagar och regler (och året senare, borgmästare), insåg att det krävdes en orädd man för att lösa Clevelands problem, en man som inte lät sig mutas. Valet föll på den mest omutbare av dem alla: Eliot Ness.

Några år tidigare, 1931, hade Eliot Ness lyckats fånga amerikas mest eftertraktade, maffiabossen Al Capone. Det var under den utredningen Ness skaffade sig ryktet som ”Den Omutbare” eftersom hur mycket Capone än försökte muta Ness och hans män gick det inte.

Det första Ness gjorde när han kom till Cleveland var att avskeda två poliser med mångårig erfarenhet. En låg och sov på en busstation under tjänstetid, den andre var full. Trots att de uppenbarligen gjort fel ansåg de flesta inom polisen att Ness var för tuff och gick emot honom.

Ness brydde sig inte och med erfarenhet från lagarbetet i Chicago skapar Ness nu en grupp som kallas The Secret Six (de hemliga sex) eller The Unknown (de okända). Gruppen jobbar utanför den officiella poliskåren och de får sin lön via konton som inte går att spåra. Gruppen visar snabbt resultat. Polisen städas upp, de illegala spelandet och prostitutionen miskar dramatiskt och den öppna brottsligheten sjunker. Ness är ännu en gång hjälte och livet är på topp. Eller?

Utan att först reflektera vid det, vandrar det ett spöke på Clevelands gator – ett spöke som i slutändan kommer att bli Ness fall. Spöket kallas i tidningarna för The Cleveland Torso Murderer eller the Mad Butcher of Kingsbury Run.

När mordvågen verkligen började tvistas det om, men den 23 september 1935 är en klar början. Två män med huvudena avhuggna hittades i kanten av slumområdet Kingsbury Run, närmare bestämt på en plats som kallas Jackass Hill. Den ene, Offer nummer 1, hade varit död i tre till fyra veckor; den andre, offernummer 2, i bara några dagar. Offer nummer 2 kunde snart identifieras som Edward W. Andrassy och var en man med skumt rykte. Sexuella perversioner, droger och stölder var något som nämdes, men egentligen var han nog inte mer skum än någon annan. Medias porträttering av honom kom dock att lägga grunden till den hetsjakt som nu började efter den galne slaktaren.

Offer nummer 1 förblev oidentifierad och det var just det här som gjorde hela mordutredningen frustrerande svår. Utan offrens identitet gick det inte att hitta den röda tråden. Tolv offer – alla med avhuggna huvuden -- blev det tillslut innan morden upphörde 1938. Bara två, Edward W. Andrassy och Florence Polillo lyckades man identifiera. Gemensamt var dock att offren hittades i samma område dvs slummen kring Kingsbury Run och The Flats och de antas därför tillhöra samhällets utslagna.


Morden spred kaos i Cleveland. Rykten om vem mördaren var fick rasismen att flöda över och hemlösa att jagas; läkare misstänktes också eftesom kropparna var så snyggt snittade. Mördaren fanns överallt och ingenstans. Det här var ingen bra tid för de som inte riktigt passade inte i den sociala normen.

Officiellt sett höll Ness sig borta från det här fallet, men Al Capones nemesis kom tillslut att ta över hela utredningen. Han, om någon, borde lyckas ta fast mördaren.

Men de blev inte så. Det ena misslyckandet efter det andra följde utan att Ness och hans folk kom ett steg närmare att gripa en gärningsman. Tidningarna häcklade och borgmästaren svettades. När ännu ett offer hittdes, offer nummer tolv, rann frustationen över för Ness. Han valde att satsade all kraft på kåkstaden som låg nere i Kingsbury Run och The Flats (dvs Cuyahoga flodens dalgång som delar staden i öst och väst) och som är det område där offren hittats. Mitt i natten den August 18, 1938, drog Ness in bland de förfallna kojorna och jagade ut alla som bodde där. Alla förhördes och fick lämna fingeravtryck; kåkstaden satte man eld på. Någon mördare hittades inte och media vände sig emot hela operationen.

Ness hade misslyckats.

Det fanns faktiskt ett par misstänkta varav den ene passade väl in i mördarprofilen. Han var läkare, alkoholist och mentalt labil. Hans namn var Dr. Frank Sweeney.

Ness var så övertygad att Sweeney var mördaren att han lät utföra ett lögndetektortest på Sweeney. Under största hemighetsmakeri, togs Sweeney till ett hotell där testet genomfördes av en Dr. Keeler. Efteråt frågade Ness hur det gått och Keeler svarade, ”Looks like he's your guy.” Ness konfronterade Sweeney, som i sin tur bemötte påståendet med, ”Prove it!”

Ness visste att han inte hade faktiska bevis, inget som skulle hålla i en rättegång och han lät Sweeney gå.

Sen händer något konstigt och mystiken kring The Cleveland Torso Murderer får Jack the Ripper proportioner. Ett par dagar efter lögndetektortest skriver Sweeney in sig frivilligt på en typ av mentalsjukhus och så länge han var där kunde ingen nå honom . 1965 avlider Sweeney på ett sjukhus och frågan om han var The Cleveland Torso Murderer förblir obesvarad. Hur kom det sig att Sweeney kom undan så lätt? Jo, Dr. Frank Sweeney var inte vilken lite doktor som helst utan han var kusin till den mäktige kongressmannen Martin L. Sweeney. Kan det ha varit så att kongressmannen lät kusinen komma undan och på så sätt undvek förödande publicitet? Inte helt otroligt.

Ness lämnar Cleveland 1940 och försvinner från rubrikerna. Tillsammans med vännen Oscar Fraley skriver han boken The Untouchables (om hur de fångade Al Capone), men han hinner avlida i en massive hjärtattack innan boken publiceras 1957. Askan efter Ness sätts av någon anledning inte i jorden, utan det dröjer till 1997, då hustrun Elisabeth och sonen Robert också avlidit, innan askan av hela familjen Ness slutligen strös ut över en damm på Lakeview Cemetary i Cleveland.

Tuesday, April 22, 2008

Störst vinner

En gång i tiden var Cleveland en av de största inom oljebranschen. Anledningen till det är att industrimagnaten John D. Rockefeller sparkade igång företaget Standard Oil här och på ett par månader under året 1870 fotade han ut allt vad konkurrens hette. Vi snackar monpol och fula affärer -- något som kan vara bra att tänka på när vi säjer att det var bättre förr. Hur som helst, störst vann och hur man nådde dit spelade ingen roll.

Det kom dock att spela roll för tillslut fick både Ohio och Amerikanska kongressen nog av monopolen och instiftade anit-trust lagar. Rockefeller hade hunnit bli sur på Ohio och flyttat hela kungariket till New York, men lagens långa arm fick tag i honom ändå och tvingade Standard Oil att splitta upp i minde bolag. Exxon och Mobile är två avkommor.

När slutet närmade sig blev dock Rockefeller nostalgisk och ville bli begravd i Cleveland, varför vi idag kan skåda hans och Rockefeller-klanens gravar på kyrkogården Lakeview Cemetary.

Till höger på bilden, bakom Rockefellers fallos, ser ni ett torn. Det är forne president James A. Garfields grav. Mer om honom en annan dag.

Friday, April 18, 2008

6:15

Det är fint på morgonen har jag upptäckt. 6:15 är inte en tid på dygnet jag vanligtvis plockar fram kameran, men idag har jag varit uppe och pysslat sedan 4:30 så det fanns lite tid över innan det nu är dags att bege sig till jobbet. Många gånger jag tänkt att jag borde ge mig ut vid den här tiden, just för att himlen har så sköna färger, men latheten tar gärna över. Dumt.

Thursday, April 17, 2008

Vår i luften

Jag ber er notera att jag sitter utomhus i kortärmad tröja -- om än vilandes efter en och en halv timmes löpträning. Kort ärm är ett fint tecken på vad som komma skall och även om det varit lite halvljummet under ett par dagar har jag hållt igen till det verkligen vårvärme. Den kom idag och temperaturen steg till 20 grader. Härligt!

Det här med temperatur och korta ärmar får mig att undra om amerikanarna har ett annat blodomlopp än vad en nordbo som jag har. Ni förstår, här behöver bara solen skina och temperaturen maka sig upp över nollan och man kan se en hel drös folk i shorts -- utan att dom tränar! Själv vill jag gärna ha ett par lager att skala av när tempen kryper upp mot 30-strecket.

Men som sagt, 17 april och jag har kortärmad tröja utomhus.

Tuesday, April 15, 2008

Det Vackra Amerika



(First, thank you Fletcher for showing me one of the most beautiful places on earth. I hope I'll get to see the view and touch the trails again.)

Det är lätt, väldigt lätt, att bli negativ när man sitter i en stad som Cleveland. Allt runt omkring blir fult och smutsigt, fattigt och våldsamt.

"Det är landet är bara skit," kommer jag på mig själv att muttra.

Jag läser på min blog och visst ser det ut att vara skit, men idag, när magnoliablommorna slagit ut, vill jag passa på att visa en av de vackraste platser jag sett och upplevt under mina år i USA. Det är inte Cleveland (det ska mycket till för att få bli kallad 'vackraste platsen') utan det är kusten i staten Oregon. Jag hade förnuftet att utnyttja min flygpoäng för några år sedan till en spontanresa västerut. En sån där kul, men ack för kort, resa till en plats som knappt syns på kartan.

Jag flög in till Eugene, Oregon, som ligger lite inne i landet och hyrde en bil. Jag svängde rakt västerut, över bergen och plötsligt var det bara där: Stilla Havet i strålande solsken. Vägen norrut, mot min destination, sligrade sig utmed kusten och jag lovar att det var svårt att inte fastna med blicken utöver det enorma havet. Oj, oj ...

Amerika -- det är ett vackert land.

Thursday, April 10, 2008

Mobbing i Löddeköpinge

Läser på Sydsvenskans hemsida om en familj i Löddeköpinge norr om Malmö som fått hotfullt klotter på huset, en bran på altanen och, i natt, sattes en soppåse i lågor utanför huset. Polisen är på plats men förtegen. Man har bevakning men vill inte säja något.

Det knyter sig i magen på mig. Så jäkla otäckt med det här hatat som får folk att ta till de mest fasansfulla medel. Till vilken nytta? Konsekvenserna kan bli förödande. För ett par månader sedan blev en tonåring här i Cleveland förbanna på en kvinna för att hon inte ville låna ut hennes mobiltelefon. Senare på natten gick han till hennes hus, dumpade en dunk tändvätska på altanen och tände på. Sex personer dog varav fyra barn. Det var en jobbig dag på jobbet.

Varför är det så tyst i Sydsvenskan om det som pågår i Löddeköpinge? En liten notis, en rapportering om vad som hänt. Kan man få lite mer info, please -- särskillt med tanke på att det inte var så länge sedan en tonåring blev skjuten i Rödeby efter att ha trakasserat en familj. Vad säjer grannarna? Någonting står inte rätt till .....

Alla Amerikaner läster någon gång i livet Shirley Jackson's korta novell The Lottery. Läs den och fundera.

Wednesday, April 9, 2008

Utmärkt om Cleveland

En vanlig dag på jobbet.

En 11-årig flicka sköts av misstag till döds av sin 10-åriga bror i morse. 10-åringen grävde runt i garderoben för att hitta något att ta på sig när han fann pistolen och tog ut den. "Vad är det här?" frågade han sin 14-årige bror som också var i rummet. Ett skott gick av och systern dog.

Pistolen, den tillhörde 14-åringen.

Om ni vill ha inblick i fattig-Amerika, i det Amerika som inte syns i resekatalogerna och som inte finns med i retoriken "the greatest nation on the face of the earth," ta en titt på vår tidnings, The Plain Dealer, och journalisten Regina Bretts fantastiska Pulitzer-nominerade serie om stadsdelen Mount Pleasant (ett så varckert namn ...). Den här serien speglar inte något unikt för Cleveland utan är en stor del av Amerika, ett Amerika långt från Hollywood och Manhattan, och som kan tyckas oviktigt för den stora vida världen. Men det är här det börjar pyra först. Det är här folks ekonomi går åt skogen och fastighetspriserna ohämmat rasar, och -- ett, tu, tre -- så har fattig-Amerika spridit sig till Svenssons villa i Småköping.

Se bilder och video.
Eller läs

Tuesday, April 8, 2008

Hur ska det gå med håret i morn?

Jag har ju varit lite obsessed över det kalla vintervädret och det kan hända att jag tråkat ut en och annan när och kär med mitt gnällande, men det finns de som är värre. Satt just och kollade igenom lokaltidningens hemsida och upptäckte helt underbar väderrelaterad information. Vad säjs om Frizz index? Eller Lawn Index? Eller varför inte artritis index?

Frizz index är en mätare som visar hur håret kan te sig under rådande väderförhållanden, Lawn index är hur svårt eller lätt det ska vara att klippa gräset och Arthritis index har att göra med hur vädret påverkar folks leder. Man är duktigt på att plocka fram information i detta landet. Om den är något att ha spelar ingen roll, men någonstans tjänars det en hacka på min oro över om håret okontrollerat ska krulla sig i morgon bitti.

AccuWeather.com -- Cleveland

Monday, April 7, 2008

Army Strong




För några dagar sedan var jag ute på en promenad i det -- håll i er -- sköna vårvädret. Gick utmed en vanlig gata och upptäckte att byggnaden som det hammrats på fått sin nya hyresgäst -- militära rekryteringskonoret.

Som ni vet har man frivillig militär här, så för att få folk att komma ombord gäller det att ragga folk och locka med alla möjliga saker. Universitet och college är en vanlig rekryteringsplats även om många studenter och personal egentligen inte gillar deras närvaro, men om skolan får federala penager kan man inte neka militärens rekryterare. Hattar, mössor, muggar och lovord om en fin-fin utbildning är standard inom rekryteringen. I fredstid är det i många fall inte alls dumt. Tex så kan man få upp till $79,000 för en collegeutbildning betald när man är inskriven som vanlig soldat. Det är mycket pengar, särskillt om man kommer från en fattig bakgrund.

Men nu är det ju inte fred och de flesta soldater hamnar i Irak. $79,000 och en utbildning -- det är svårt att säja nej till om man inget har men kostnaden i slutändan kan bli så väldigt mycke högre.

Dom här killarna (dom är oftast män) i sina fina, nypressade uniformer som står i skolorna och lockar till sig 18 åringar, 19 åringar, 20 åringar pratar gärna om kameratskap och fördelar, men inte gärna om vad som verkligen väntar: Irak. Irakkrigets 4000 döda amerikanska soldater eller de ca 30 000 skadade är inget att locka med -- då är det bättre med en check på $27,000 i lön.

Kolla gäran in U.S Army's website och de coola reklamfilmerna man kör på TV. Tom jag skulle kunna gå på det -- om jag inte läste tidningen.