Monday, October 13, 2008

Fara i skogen


Jag måste bli färdig med det här jobbet innan den trettonde, sa en kollege, som jobbar i fält, för femtioelfte gången. Vad är det som är så speciellt med det datumet, frågade jag tillslut. Jag fick blickar som om jag var helt tom i huvudet på mig. Älgjakten börjar då, sa alla i kör.

Älgjakten ... Uppe i norrland började den för flera veckor sedan och råkade infalla samtidigt med den stora lingonplockar perioden. Alla som varit på Hötorget i Stockholm vet att där ligger berg av lingon och om det är någon som undrar hur dom kommer till Hötorget så kan jag informera att det kryllat av kinerser och thailändare i dom norrlänska skogarna. Samtidigt som älgjakten pågick. En man muttrade på radionyheterna att han minsann tagit ledigt från jobbet för att jaga, sett fram emot det under ett helt år, och så när han satt där med bössan laddat och spejade dök det inte upp en enda älg. Nä, kineser i hela skogen, det var vad han fick se. Stackarn, tänkte jag och skrattade. Vilken kul bild det hade varit att fånga.

Tuesday, October 7, 2008

Till mamma

Mamma fick en dator i födelsedagspresent av pappa. Husets första dator -- och internet. Det är ju jättekul fast visst kunde inköpets ha gjorts för sisså där en sex år sedan, när jag bodde sex tidzoner iväg. Intenet är ju fantastikt när det gäller att hålla kontakten med folk, även om dom bor på andra sidan jorden. Ibland kan jag undra om det inte är lättare.

Å andra sidan, om mamma haft dator, hade jag ju inte kunnat skriva om att jogga på kvällstid, på Clevelands mörka gator ... Nu, när mamma har dator, får jag undanhålla den informationen.

Anyway, om du, mor, haft dator tidigare hade vi kunnan utbyta bakrecept så det stod härliga till. Men det är ju aldrig för sent, så här kommer ett par bilder på rejäla bröd jag svängde ihop under ett par dagar. Vildjäst av aprikoser och sen ett par dagar till att få liv i degen. Och jag har redan käkat upp kanterna.

Om det är någon som njuter av nybakat så kolla in på utmärkta Martins hemsida -- Pain de Martin. Det är härifrån recepten kommer. Läs och njut så tar vi en bakdag framöver.