Friday, November 23, 2007

Black Friday

Kalkonen har inte ens hunnit smälta förren en av amerikas absolut vikigaste händelser drar igång: Black Friday.

Black Friday kallas fredagen efter Thanksgiving när de amerikanska affärerna ska vända minuset i bokföringen till plus. Redan vid midnatt öpnnas dörrarna till många megaaffärer och lockade av så kallade "door-busters" har folk suttit i timmar utanför för att vara först in och få den där platt-TVn eller laptopen som säljs 50% billigare under den första timmen. I Cleveland satt 1000 personer och väntade på att dörrarn till JC Penny skulle öppna klockan 4 på morgonen. Enligt den lokala tidningen, the Plain Dealer, var det GPSer och mp3 spelare som lockade. Vad vet jag. Själv sov jag gott i min vara säng.

Det låter ju urlöjligt men för den amerikanska ekonomin är det här den viktigaste dagen på året. Nu får vi se hur mycket pengar folk har kvar i plånboken att spendera -- eller hur villiga man är att shoppa med kreditkortet. Om det visar sig att folk inte kan dra sitt strå til stacken och hålla ekonomin igång, ja då kommer det där otäka ordet 'lågkonjunktur' att sippra ut i nyheterna.

Är det inte lite konstigt, om man tänker riktigt noga, hur stabiliteten av samhället är uppbyggt på hur många prylar vi köper?

No comments: