Wednesday, November 28, 2007

Elektronisk röstning -- en riktig såpopera

Det är ofta jag undrar om amerikanerna verkligen kom iväg till månen eller om de där berömda bilderna från 1969 verkligen är tagna i en lada någonstans. Den eviga frågan om valmaskner är ett sånt månlandar-tillfälle.

Ni kommer ihåg år 2000, Florida och det manuella räknandet av röstkorten. Sen dess har varje stat, och varje county, försökt reda ut vilket röstningssystem som är bäst och det verkar som om man inte kommit ett dugg närmare en lösning. De flesta stater kastade ut hålkorten och har någon form av dator. I Cuyahoga County, Ohios folkrikaste kommun, står det en skärm där man trycker, en sk. touchscreen. Rösten hamnar i en databas (tror jag) och ett kvitto skrivs ut -- utifall datorsystemen skulle braka ihop. Låter ju bra, eller hur? Inte så. Nu i november var det lite småval här i krokarna; någon borgmästare här och där. I dag kan man läsa i tidningen att 20% av papperskvittona var oläsliga. 20%!!

Så här sa County Commissioner Jimmy Dimora om den saken: " "If it is as close as it's been for the last two presidential elections and it's that close again in 2008, God help us if we have to depend on Cuya- hoga County as the deciding factor with regard to making the decision on who the next president of the United States is."

Så ni ser, hur kan man klara av att föra folk fram och tillbaka till månen när man inte kan snickra ihop en röstmaskin som fungerar?

Ett helt år kvar till valet ... I sju år har det skruvats på de här maskinerna. Någon som tror det kommer att funka i november 2008?

No comments: