Wednesday, December 19, 2007

MorgontidningenVår morgonblaska här i Cleveland heter The Plain Dealer och den är sissådär bra. Sämre än Sydsvenskan men bättre än Östgöta Correspondenten -- om nu det säjer något. Vad den är bra på är att reta upp mig, och det redan innan jag fått min första svälj kaffe. Ack, ack ... Det är inte tidningens fel, utan Clevelands och allt runt omkring mig som jag inte begriper. Allt det här konstiga som sker i det här landet.

I morse stod det på framsidan: "Electronic vote plans under fire". För ett par veckor sedan skrev jag just om de elektroniska rösningsmaskinerna som dök upp efter det otroliga valet år 2000. Ni minns hur folk i Florida stod och försökte tolka hur folk hade markerat sina röster på kort och allt gick åt skogen. Rena cirkusen. Sedan dess har det spenderats miljontals dollar på att komma fram till ett bättre system. I Cleveland och Cuyahoga County har det spenderats 21 miljoner dollar på att köpa och installera touch-screen röstning. Nu har inte det funkat tllfredställande, så det lutar åt att man slänger ut de här maskinerna och istället skaffar optiska läsare till de gamla korten. Att man i Colorado sagt att just de maskinerna inte är bra verkar spela mindre roll.

USA är ett stort land med många människor. Jag glömmer lätt bort det när jag retar upp mig på byråkratin. Men ibland tycker jag det går för långt. Varför kan inte en -- EN -- instans komma underfund med vilken metod som är bäst för HELA landet? Varför måste det sitta tusentals människor runt om och klura ut samma sak? 21 miljoner dollar i Cleveland. Ni kan ju bara föreställa er hur mycket pengar det är i hela landet. Knas, tänker jag irriterat när jag denna morgon läser om det ännu en gång.

3 comments:

Anonymous said...

Visst är det konstigt att de inte kan få ordning på det där. I Venezuela har de lyckats bättre än i USA. Där hade det en elektonisk maskin som printade ut en pappersröst som väljaren stoppade i en box. Då kan man räkna rösterna elektroniskt men om det blir några problem finns pappersrösten till hands som back up.

Det var ju något företag från Venezuela som skulle sälja röstmaskiner till USA men då gick ju Lou Dobbs (CNN) och co i taket. De menade att då kunde Chavez påverka valet i USA osv och jag tror aldrig det blev någon affär.

Only in America kids, only in America :-)

Stina said...

Lou Dobbs ... jag vet inte vad han har för problem, men hur han orkar -- och får! -- sitta och gnälla över samma sak i flera år under bästa sändningstid är helt ofattbart. Det finns ju bra mycket mer att rota i än "broken borders" och "communist China". Undrar vad han gillade Irans erbjudande om att komma med valobservatörer? Ärligt talat, det är ju hur roligt som helst.

Anonymous said...

Ja, skillnad mellan Lou Dobbs och Colbert Report på Comedy Central är hårfin. Bara det att det sistnämda ju är satir. Dobbs vore kul om man inte visste att många tar det han säger på allvar.

Lou Dobbs har blivit knäpp. Varken mer eller mindre. Han var ju en ganska seriös ekonomijournalist för 10 år sedan. Och det mest överraskande i det här är ju, som du skriver, att CNN låter honom hållas. Men anledningen till det stavas antagligen "ratings" (tittarsiffror). Det är bara Larry King som har bättre ratings än dobbs på CNN. Sorgligt men sant.

Hoppas att du har en bra jul i Cleveland!