Wednesday, December 26, 2007

Rör Inte Min Pistol!

Jag har aldring jobbat på julafton förut, men i år gorde jag det och vid tidpunkten då jag vanligtvis skulle sitt till bords, mumsa sill och köttbullar, stod jag och fotograferade en 35-årig man med sju 9 mm kulor i kroppen. En helt vanlig dag på jobbet, men oj vad trist det kändes just denna dagen – på självaste julafton.

Cuyahoga County har cirka 1.4 milijoner invånare (varav 400 000 i Cleveland) och antalet mord för i år ligger nu kring 150 personer. Av de här 150 har de flesta dött genom att bli skjuten. I hissen, på väg upp till obduktionsrummet, suckade jag till patologen, ”dom borde verkligen sluta med det här.” Han svarade, ”Det kommer aldrig att ta slut.”

Det är sant, folk kommer aldrig sluta att ha ihjäl varandra, men det får inte bli så vanligt att det hamnar att det inte ens hamnar i tidningen. Ett mord bör alltid hamna på första sidan. Så är det inte här och det känns som om man har gett upp.

”Pistoler dödar inte – människor dödar.”

Det är vapenlobbyns mantra och det är med de orden the National Rifle Association (NRA) lyckas få igenom lagar som t ex rätten att bära gömt vapen, vilken gäller i staten Ohio. Alla ska kunna gå runt med en pistol i fickan utifall att någon skulle attackera eller hota. På så sätt kan man försvara sig dvs skjut först så överlever du. Jag försöker att få in logiken i min skalle, jag försöker greppa om hur trängd jag skulle behöva vara för att dra upp en 9 mm pistol och skjuta någon. Kanske är det inte så mycket att tänka på i en situation som den, men jag kan inte förstå hur man kan tycka det vore en enkel sak. Men här, här tycker majoriteten att det är som det ska vara. Till exempel så hävdar vissa att skottlossning vid Virginia Tech University i höstas kunde stoppats om lärarna (eller andra elever) haft vapen och tidigt kunnat skjuta galningen.

Hela debatten baseras på det andra tillägget i konstitutionen:

” A well regulated Militia being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms shall not be infringed.”

Otroligt nog kommer högsta domstolen någon gång nästa år att ta upp ärendet om vad en “Militia” egentligen är. Det är förta gången på ca 70 år som det rätten för var man att bära vapen kommer upp för diskussion. Ska bli intressant att höra. Tyvärr lär det inte bli någon ändring med domare som Antonin Scalia och Samuel Alito, men tid för debatt har i alla fall givits.

No comments: