Wednesday, January 23, 2008

Miljö

Läste på Sydsvenskans hemsida att Sverige ligger tvåa efter Schweiz på årets miljörankning genomförd av de amerikanska universiteten Yale och Columbia. Det så kallade "EPI-indexet är en rankningslista över 149 av världens länder när det gäller miljöhänsyn och statliga åtgärder för miljön", står det på hemsidan.

Jag måste säja att Sverige verkligen är fantastiskt när det gäller saker som miljö. Det är så många saker vi gör utan att tänka på det, skaer som panta flaskor och inte låta bilen stå på utan anledning. Sure, folk skräpar ner och kan vara allmänt dumma i huvudet även i Sverige, men generellt verkar det finnas en gemensam tanke att man dumpar inte skit överallt.

USA, "the greatest nation on the face of the earth", hamnar på 39:de plats på EPI-indexet och det verkar stämma helt. Här har ju regeringen för sig att fixa miljöproblemen är för dyrt, så skit i det. Själv tycker jag man kan se en möjlighet i problemen och komma på nya tekniska lösningar och på så sätt skapa en massa nya jobb. Fast då måste ju folk utbilda sig och utbildat folk tänker och ... ja, det kan vi ju inte ha för många av.

"Tänk efter", det är vad som passerar genom min skalle när jag knallar runt kvarteret med hunden på morgonen och ser alla bilar stå på kallgång och spy ut avgaser. Ni ser, det är kallt här nu -- ca -10 grader -- och folk vill att bilen ska vara varm när de kör till jobbet, så ut en timme innan, starta bilen och sen får den stå där medan ägaren fixar sig.

Bekvämlighet till vilket pris som helst.


No comments: