Sunday, February 24, 2008

Patriotism på Kavajslaget

Patriotism – det är viktigt i USA. Här kan man vara så patriotisk att det i vilket annat land som helst skulle tolkas som nationalism. Och faktiskt, kollar man upp ordet patriotism så har det nationalism som synonym.

Anyway, patriotismen här ska manifesteras genom att vifta med flaggan, sjunga nationalsången med handen över hjärtat och är man ur-patriotisk har man ett klistermärke på bilen som säjer ”God Bless America”. Allt det här är så viktigt att det i studer som denna, då landet sjunker som en död valross ner i lågkonjunktursmörket, känns angeläget för vissa att påpeka att Barack Obama minsann inte har den Amerikanska flaggnålen på kavajslaget.

Obama, som verkar vara en man som inte bryr sig för mycket om vad andra tycker, har berättat att han slutatde bära nålen strax innan Irakkriget startade eftersom den hade blivit,”a susbstitute for true patriotsim.” Vidare sa han:

”I decided I won’t wear that pin on my chest. Instead, I’m going to try to tell the American people what I believe will make this country great and, hopefully, that will be my testimony to my patriotism.”

Det är ett kliv I rätt riktning, men patriotismen kommer fortfarande att manifesteras. Tänk om någon glömmer att USA är, ”the greatest nation on the face of the earth.” Det går ju inte.

3 comments:

Anonymous said...

Ja, det är trots allt ett bra tecken att han kan säga så. Hade det varit direkt (eller typ två år) efter terrorattackerna 11 september 2001 så hade han antagligen blivit rullad i tjära och fjädrar och sedan utkastad ur landet.

NY Times William Kristol skrev om Obamas lapel pin i söndags (han är en av tidningens mer konservativa OP-ED krönikörer)

http://www.nytimes.com/2008/02/25/opinion/25kristol.html?_r=1&oref=slogin

Ing said...

Jag kommer ihåg reaktionerna på Susan Sontags korta artikel i the New Yorker efter 9/11 där hon ifrågasatte om USA kan vara något mer och något annat än bara muskler- hon blev nästan mer hatad och nedskriven än Bin Laden själv. Så visst är det ett sundhetstecken att en möjlig presidentkandidat kan välja att inte bära den amerikanska flaggan och att man kan resonera kring USA:s roll i världen utan att riskera fullständig medial lynchning. Å andra sidan så är det något som fortfarande är ganska osunt när Obama faktiskt måste försvara sig och redogöra för varför han inte bär den.

Stina said...

Jo, här verkar det bara finnas två lägen: av och på. Att se saker och ting från mer än en sida är stört omöjligt och att överhuvudtaget tänka tanken att 9/11 skulle bemötas med ord och inte muskler .... Oj, oj. Minns ni upptakten till krigen, när CNN och alla andra hade laddat studion full med generaler, flashig grafik, kartor och sprängskisser på raketer? Det var nästa så jag trodde det var jag hamnat mitt i ett datorspel. Fullkomligt overkligt.

När man kommer från "Mellanmjölkens land" är det lite förvirrande med så många grovhuggna krigshjältar som talar om för en vad som måste göras.