Wednesday, February 20, 2008

Vi Har Dennis

Det är mycket Obama, Hillary, McCain och – lite – Huckabee nuförtiden. Den 4 mars röstar Ohio i primärvalen, men redan nu har cirkusen kommit till stan. På tisdag blir det stor, nationell TV debatt från Cleveland State University med Obama och Hillary och igår lyckades Hillary hitta den skapligt inskränkta hålan Parma för kaffe och kakor. Hillary ligger än så länge hyffsat till här.

Under tiden som allt det här pågår ska det även väljas till kongressen och vem om inte självaste Dennis Kucinich, fd presidentkandidat och sittande representant för Ohio’s tionde district, är uppe för omval. Dennis har suttit i kongressen sedan 1996 men nu verkar folk ha fått nog av hans idiotiska presidentvalskampanjer och in på scenen har en man vid namndet Joe Cimperman klivit.

Dennis … Det säjer rätt mycke om Cleveland och Ohio när vi har Dennis som representant i den 435 personer stora amerikanska kongressen. 435 personer av 300 miljoner – och vi har Dennis.

Dennis måste vara arketypen för hur konstigt det är inom politiken. Han är, med amerikanska mått, en helt osannolik man och det faktum att han blivit omvald sex gånger är oförklarligt. Personligen tycker jag att en hel del av det han säjer verkar rätt och riktigt och jag önskar att hela världen var full av Dennisar, men med tanke på hur världen ser ut kan jag ju kvickt konstatera att så är inte fallet. T ex Dennis har hela tiden varit kritisk till Irakkriget, han är emot dödsstraff, han vill att mer ska satsas på miljön, han vill att USA ska gå ur World Trade Organization och NAFTA (vet inte hur bra det vore ..), han vill satsa mer på ekologiskt jordbruk istället för att ge pengar till sk industriellt jordbruk, han vill förbjuda handeldvapen för privatpersoner, etc.

Allt det här vill Dennis, men titta på USA och ni förstår att han är ganska ensam. Frågan är ju då hur han blivit omvald så många gånger. Är Cleveland otroligt liberalt och närpå socialistiskt? Nä, svaret är att det inte funnits något alternativ. Ingen har brytt sig. Livet har ju fungerat med Dennis – trots att han är kompis med Shirley MacLain och tror på utomjordningar. Eller? Kanske det, men att bara fungera räcker inte. Det borde skin lite mer på nordöstra Ohio och det har Dennis inte lyckats med och när hans lilla huvud dök upp i TV-rutan brevid Obama och Hillary fick Joe Cimperman nog. Det tionde distriktet behöver, enligt Cimperman, en representant som fokuserar på de ca 600 000 invånarna – inte en som för hopplösa presidentkampanjer. Clevelands borgmästare håller med och titdningen The Plain Dealer håller med, så kanske är det sista gången Dennis’ gula skyltar med fredsmärket kommer att planteras i folks gräsmattor.

No comments: