Tuesday, March 25, 2008

Fångad i ett flygplan

Förra året, under Valentine's Day, satt plan fulla med passagerare stilla på Kennedy International Airport under tio timmar. Tänker er tio timmar i ett plan som inte ens har lämnat gaten -- lägg sedan till att du inte får något att käka och toaletterna slutar fungera. Det, mina vänner. är en usel resa.

Passagerarna på Kennedy var vansinniga, fick panik och flyger säkert inte lika mycket som förr. Även myndigheterna staten New York insåg att det här var inte bra, så de skapade en lag som sa att flygbolagen får inte hålla folk så här i mer än tre timmar. Efter tre timmar måste man kunna garantera att folk kan få lätta på blåsan och sen fylla på med ett glas vatten. Låter inte helt orimmligt.

Flygbolagen överklagade och efter diverse diskussioner fick de rätt. Ok, inte i princip utan pga att staten New York kan inte regulera flygindustri. Det kan bara federala myndigheter göra. Nu är det tveksamt om det blir någon lag överhuvudtaget, så vi kan igen snällt få sitta i ett stinkandes flyg utan att komma en meter.

Trist, men än mer trist är att det behövdes en lag för att flygbolagen skulle inse att man inte behandlar sina kunder hur som helst. Det är lustigt, men det verkar som om logiskt tänkande och eget initiativ inte finns i USA. Jag vet inte vad det är, men om man nu är business minded och hela ekonomin är baserad på att folk ska shoppa, borde man då inte vara lite flexibel. Det kan ju inte vara bra för affärerena om man, som vissa passagerare uppfattade situationen, kidnappar sina kunder.

Å andra sidan, utan en lag skulle säkert någon stämma flygbolagen för att dom inte satt redo i gaten. Varför? Bara för att dom kan.

No comments: