Monday, March 24, 2008

Tidig påsk, eller?

Vart och varannat år tycks påsken tidig. Jag vet inte varför jag hänger upp mig på det, men kanske är det för att det verkar som om julbordet nyss stod dukat och tomten knackade på dörren. Eller kanske var det alla filmer om Jesus födelse. I år var min kommentar dock inte helt obefogad. Påsken var verkligen tidig.

Det är ju lite kul med påsk för då visas det också Jesus-filmer på TV och History Channel funderar på Jesu död och uppståndelse dygnet runt. Det är ju det påsken handlar om. Eller?

För att inte köra fast i om jesus verkligen fanns, låt oss säja att det fanns en snubbe som hette Jesus för sisså där en 2000 år sedan och han kom att förändra världen. Han lär ha fötts den 25 december (enligt den Gregorianska kalendern) om man lutar sig mot västvärldens kristendom eller den 6 januari (enligt den Julianska kalendern) om man är lagd åt det östliga hållet (sen finns det ju de som säjer att han föddes långt senare på våren, men det är en anna historia). Hur som helst, ett beslut fattades kring dessa datum och det verkar ju vettigt.

Men sen kommer vi till hans död och allt försök till kristen retorik faller ihop.

Påskdagen, som ska ha med Jesu död och uppståndelse att göra, infaller första söndagen efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter vårdagjämningen. Och som vi alla vet, ibland är den här dagen tidigt på året; ibland är den sent -- eller mer precist -- påsken infaller mellan den 22 mars och 25 april.

Det är ju ingen slump att kristendomen valt just den här tiden, tiden kring vårdagjämningen, för Jesu död. Praktiskt taget alla religioner har sina stora högtider kring dagar då solen står högt eller lågt eller då dag och natt är lika lång. Förr, då klockan inte satt på armen utan på himlen, var det här viktiga dagar att hålla reda på. Liv och död stod på spel. Det hade inte varit möjligt att lägga påsken, Jesu död, i mitten av februari och tro att folk skulle bry sig. Nej, klurigt nog bestämdes det vid Kjesar Konstantins möte i Nicea år 325 att vårdagjämningen och fullmånen var en bra utgångspunkt. Folket brydde sig inte så mycket vad det var man firade -- bara det bjöds till fest.

I år dog Jesus den 23 mars och om det datumet känns väldigt tidigt så beror det på att senast påsken var så tidig var 1913. Ni behöver dock inte oroa er för att det kommer att bli tjatigt med 23 mars-påsk. Nästa gång bli inte förren 2160!

Go fortsättning på er!

No comments: