Friday, May 23, 2008

Monocle


Magasin – jag är grymt svag för magasin. Glossiga magasin med sköna artiklar om allt mellan himmel och jord. En favorit på senare tid är det engelska magasinet Monocle, som fokuserar på kultur, affärer och design i världens alla hörn. Storleken påminner om National Geographic, men papperet är matt och och tjockt. Fin, fint. Här får t tex Skandinavien stort utrymme, Japan är populärt, Australien, Europa is stort. Sydamerika och Nordamerika ... Monocle är ett globalt magasin.

Artiklarna rör sig i kretsar man vanligtvis inte ser. I senaste nummret kan man läsa om en reklamfirma i Mumbai (Bombay), ett college i Korea som specialicerat sig på robotar, shoppingcenter i São Paulo och, inte minst, den svenske arkitekten Franson Weland. Fär något år sedan var det en artikel om Skppshults cyklar. Hur kul är inte det att se när man står på Borders bookstore i Cleveland?

Monocle utkommer tio gånger per år och, om jag inte minns fel, finns på värlsorterade tidningsbutiker. Mer information finns på www.monocle.com

No comments: