Sunday, April 27, 2008

I scratch your back and ...

Det verkar som om min kära morgon tidning, The Plain Dealer, fått lite djävlar annama och vågar ge sig på politiker och andra inom maktens murar. I morse var det början på en ny serie där politikernas anställda ska granskas. Det låter kanske urtrist, men om man bor i en stat där det är helt lagligt att anställa folk för egen vinnings skulle och inte pga av vad som är bäst för kommunen eller staten, då blir det spännande. Vad som händer är att väldigt många anställda har samma efternamn som det politiskt valda och generation efter generation av samma familj fortsätter styra.

I dag fokuserade tidningen på Cuyahoga County Recorder (ansvarig för diariet skulle man kanske kalla det i Sverige) Patrick J. O'Malley, som anställt ca 35 personer med personlig anknytning (släktingar till honom eller andra politiker eller folk som står bakom hans politiska karriär) och betalat dem 1.4 millioner dollar i lön. Det hela hade väl varit ok om stan var i finfin form, men nu är det ju inte så. Istället för att få in nytt blod inom politiken kör man samma gamla familjer år ut och år in och ingenting förändras.

På listan över O'Malleys anställda dök familjär namn upp: Robert E. Sweeney. Ni som läste min senaste blog kommer ihåg namnet Dr Frank Sweeney, kusin till forne kongressmannanen Martin Sweeney, som den man Eliot Ness misstänkte vara The Cleveland Torso murderer.

Dagens Sweeney, Robert E., anställdes 2004 som papperskyfflare hos O'Malley med en lön av $43,000 per år. Innan det bakade han pizza, men eftersom han är sonson till en annan Robert E. Sweeney; kongressman, advokat och kommunalsnubbe i Cleveland, steg han fort i karriären. O'Malley jobbade vid Sweeneys advokatbyrå innan han klev in i politiken. Pizzabagarn Sweeney har nu slutat för att läsa vid college.

Det finns ännu en i Sweeney-familjen inom Clevelands politiska sfär: Martin J. Sweeney, ordförande för Cleveland City Council. Han råkade i blåsväder förra året då han blev anklagad för sexualla trakasserier. Tro inte han föll från den politiska toppen pga det. Staden valde att betala $60,000 till kvinnan för att hon skulle slutat och knipa käft.

Det finns mer men jag orkar inte hålla rätt på trådarna, men om någon känner att han eller hon vill skriva politiska romaner finns det gott om material att hitta här i Cleveland.

Om någon är intrsserad, läs dagens PD

No comments: