Tuesday, April 22, 2008

Störst vinner

En gång i tiden var Cleveland en av de största inom oljebranschen. Anledningen till det är att industrimagnaten John D. Rockefeller sparkade igång företaget Standard Oil här och på ett par månader under året 1870 fotade han ut allt vad konkurrens hette. Vi snackar monpol och fula affärer -- något som kan vara bra att tänka på när vi säjer att det var bättre förr. Hur som helst, störst vann och hur man nådde dit spelade ingen roll.

Det kom dock att spela roll för tillslut fick både Ohio och Amerikanska kongressen nog av monopolen och instiftade anit-trust lagar. Rockefeller hade hunnit bli sur på Ohio och flyttat hela kungariket till New York, men lagens långa arm fick tag i honom ändå och tvingade Standard Oil att splitta upp i minde bolag. Exxon och Mobile är två avkommor.

När slutet närmade sig blev dock Rockefeller nostalgisk och ville bli begravd i Cleveland, varför vi idag kan skåda hans och Rockefeller-klanens gravar på kyrkogården Lakeview Cemetary.

Till höger på bilden, bakom Rockefellers fallos, ser ni ett torn. Det är forne president James A. Garfields grav. Mer om honom en annan dag.

No comments: